Ultrazvuk i pregled kukova za bebe u Poliklinici Đurić

Centar

Poliklinika ĐurićPregled obavlja pedijatar, a nalazi su gotovi odmah. Pretraga je potpuno sigurna i bezbolna za dijete.
Ne propustite priliku! Ponuda istječe za
  • Dana

  • Sati

  • Minuta

  • Sekundi

10 kupljeno

Ultrazvuk i pregled kukova 

Pregled kukova za bebe važan je za rano otkrivanje bilo kakvih nepravilnosti kukova i zdjelice te pravovremeni početak liječenja koji omogućuje otklanjanje mogućih poteškoća s hodanjem kasnije u razvoju.

U slučaju da kod djeteta ostane nepravilan položaj zglobne glavice i nedovoljno razvijena zglobna čašica, dolazi do poremećene funkcije kuka i do propadanja zglobne glavice zbog nepravilne opskrbe krvlju. 

Prirođeno iščašivanje zgloba kuka najčešća je prirodna deformacija koštano-zglobnog sustava kod djece i spada u razvojne poremećaje. Prema statistici, do 4,5% novorođenih beba ima neki oblik razvojnoj poremećaja kuka. Ultrazvuk i pregled kukova dijagnosticira upravo takvo stanje.

Ova pretraga važna je jer omogućava rano liječenje, a ako se s liječenjem na vrijeme- razvoj zgloba je posve normalan. Poremećaj je moguće dijagnosticirati isključivo kliničkim pregledom (Bartolowljev i Ortolanijev test) kojeg izvodi pedijatar te ultrazvučnom pretragom.

Jedan od mogućih pokazatelja iščašenog zgloba jest, ako je pri pregledu djeteta tijekom savijanja nožica u kuku za 90 stupnjeva, jedna nožica kraća ili ako su brazde na stražnjoj strani natkoljenice nesimetrične. Ovakva situacija iziskuje izradu ultrazvuka kukova kako bi se pouzdano otkrio neki od mogućih oblika poremećaja. 

Tijekom ultrazvučnog pregleda beba se postavlja bočno na krevet, najprije na jednu; a zatim na drugu stranu. Liječnik obavlja ultrazvuk na slobodnoj strani kuka.

Također, ultrazvuk kukova potrebno je učiniti djeci kod koje postoje neki od sljedećih čimbenici rizika: 

✓ razvojni poremećaja kuka u obitelji
✓ položaj djeteta u maternici zatkom ili porođaj na zadak
✓ postojanje deformacije vrata ili stopala
✓ prvorođeno žensko dijete
✓ blizanačka trudnoća
✓ manjak plodne vode u trudnoći
✓ djelovanje hormona u trudnoći
✓ nedonošenost 

Tijekom ultrazvučnog pregleda beba se postavlja bočno na krevet, najprije na jednu; a zatim na drugu stranu. Liječnik obavlja ultrazvuk na slobodnoj strani kuka

Ultrazvuk i pregled kukova ubraja se u redovne preglede bebe (preporučuje se učiniti ga svoj novorođenoj djeci), a pogotovo u slučaju sljedećih činitelja rizika: razvojnog poremećaja kuka u obitelji, položaja djeteta u maternici zatkom ili porođaja na zadak, postojanje deformacije vrata ili stopala, za prvorođeno žensko dijete, kod blizanačke trudnoće, manjka plodne vode u trudnoći, nedonošenosti

Pregled je važan jer rano otkrivanje nepravilnosti kukova ili zdjelice bebe omogućuje pravovremeno liječenje i sprječavanje daljnjih posljedica (poteškoća s hodom)

Redovan cjenik pogledajte OVDJE

Radno vrijeme:
pon - pet: 9 - 19 h

Poliklinika Đurić, Centar

info@poliklinika-djuric.hr

01 4813 700

Martićeva 14

Predložene ponude