🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Zdrave namirnice za zdravlje kože

14 August 2023

Koža je najveći organ u našem tijelu i odgovorna je za zaštitu od vanjskih utjecaja. Ona je također odgovorna za regulaciju temperature tijela, proizvodnju vitamina D i osjetljivost na dodir.

Zdravlje kože ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući genetiku, životne navike i prehranu. Baš zbog toga osvrnuti ćemo se na prehranu i odgovoriti kako ona zapravo može pomoći.

Postoje mnoge zdrave namirnice koje mogu pomoći u održavanju zdrave kože. Neke od najvažnijih namirnica za zdravlje kože su:

  • Voda. Voda je neophodna za zdravlje svih organa u tijelu, uključujući i kožu. Gubitak vode može dovesti do suhoće, pucanja i crvenila kože.

  • Cjelovite žitarice. Cjelovite žitarice su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. One su također dobar izvor antioksidansa koji su važni za zaštitu kože

  • Voće i povrće. Vitaminima, minerali i antioksidansi iznimno su važni za zdravlje kože. Vitamin A je važan za rast i obnovu kožnih stanica, vitamin C je važan za proizvodnju kolagena, a vitamin E je važan za zaštitu kože od štetnih učinaka slobodnih radikala.

  • Masne ribe kao što su losos, tuna i skuša, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalna svojstva. Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale kože, što može dovesti do smanjenja crvenila, ekcema i akni.

  • Orašasti plodovi i sjemenke. Orašasti plodovi i sjemenke su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima. Oni su također dobar izvor zdravih masti, koje su važne za zdravlje kože.
     

Osim zdrave prehrane, važno je i izbjegavati pušenje, konzumaciju alkohola i previše sunca. Pušenje i alkohol mogu oštetiti kožu i ubrzati njezino starenje. Previše sunca može uzrokovati opekline, bore i druge probleme s kožom.