🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Zdrave namirnice za sniženje kolesterola

27 July 2023

Visok razina kolesterola ozbiljan je zdravstveni problem koji može dovesti do srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema. Srećom, postoje brojne prirodne metode koje možemo primijeniti kako bismo smanjili razinu lošeg LDL kolesterola i povećali razinu dobrog HDL kolesterola. Jedna od najefikasnijih metoda jest pravilan izbor hrane. U ovom članku istražit ćemo najbitnije namirnice za sniženje kolesterola i očuvanje zdravlja srca.

  1. Orašasti plodovi, poput badema, oraha i brazilskih oraščića, bogati su nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju lošeg LDL kolesterola. Također sadrže vlakna, antioksidanse i fitosterole koji jako dobro dijeluju protiv upala i oksidativnog stresa.

  2. Avokado je bogat kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Dodajte avokado u salate, smoothieje ili ga jednostavno koristite kao namaz umjesto maslaca.

  3. Maslinovo ulje je još jedan odličan izbor za srce. Prepuno je zdravih masnoća, a sadrži i moćne antioksidanse, kao što su polifenoli. Koristite maslinovo ulje za pripremu salata ili laganih jela umjesto rafiniranog ulja.

  4. Integralne žitarice: Zamijenite bijelu rižu i bijeli kruh s integralnim žitaricama poput zobene kaše, integralnog riža i heljde. Ove žitarice u sebi imaju vlakna koja učinkovito smanjuju apsorpciju kolesterola u crijevima. Vlakna također pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine, što je ključno za zdravlje srca.

  5. Morska riba: Riba poput lososa, skuše i sardina bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažno protuupalno djelovanje i smanjuju razinu triglicerida u krvi. Pokušajte konzumirati ribu barem dva puta tjedno.

  6. Soja i njezini proizvodi, poput tofua i sojina mlijeka, sadrže fitosterole i vlakna koja se vežu za kolesterol i sprječavaju njegovu apsorpciju. Soja također može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.

  7. Voće: Jabuke, kruške, jagode, maline i citrusno voće bogato su pektinom, vrstom vlakana koja reguliraju kolesterol.

  8. Bijeli luk je također veoma zdrav izbor. Aktivni sastojak alicin aktivno pomaže u održanju zdravlja srca.

  9. Špinat je još jedna namirnica izuzetno bogata vlaknima, antioksidansima i luteinom, što ga čini sjajnim izborom za očuvanje zdravlja srca. Dodajte špinat u salatu ili ga blago pirjajte kao prilog jelima.

  10. Brokula je hrana koja zasigurno zaslužuje mjesto na vašem tanjuru. Sadrži biljne sterole koji blokiraju apsorpciju kolesterola u crijevima. Također je bogata antioksidansima i vitaminom K, što doprinosi općem zdravlju srca.