🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Zdrave namirnice za probavu

26 July 2023

Dobar probavni sustav presudan je za cjelokupno zdravlje. Ako ste ikada osjetili nelagodu u trbuhu, nadutost ili probavne smetnje, znate koliko to može utjecati na vašu svakodnevnicu. Srećom, postoji mnogo prirodnih načina kako poboljšati probavu, a jedan od najvažnijih je prehrana.Istražili smo koje zdrave namirnice vam mogu pomoći da poboljšate probavu i održavate svoje tijelo u ravnoteži.

Lanene sjemenke:

Lanene sjemenke su mala, ali moćna namirnica bogata vlaknima koja je odlična za probavu. Ova vlakna pomažu u regulaciji probave tako da potiču redovito pražnjenje crijeva i sprječavaju zatvor. Osim toga, lanene sjemenke sadrže i omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalna svojstva, što može smanjiti upalu u probavnom traktu.

Jogurt s probiotikom:

Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravu ravnotežu crijevne flore. Jogurt s probiotikom pomaže u održavanju tih korisnih bakterija u crijevima, čime se poboljšava probava i smanjuju rizici od probavnih smetnji. Osim toga, probiotici mogu pomoći u smanjenju nadutosti i poticanju bolje apsorpcije hranjivih tvari.

Cjelovite žitarice:

Cjelovite žitarice, poput smeđe riže, kvinoje, zobenih pahuljica i integralnog kruha, bogate su vlaknima koja poboljšavaju probavu. Vlakna pomažu u regulaciji stolice i potiču rad crijeva. Također, cjelovite žitarice sadrže važne hranjive tvari poput vitamina B skupine i minerala, što pridonosi cjelokupnom zdravlju probavnog sustava.

Voće bogato vlaknima:

Voće poput jabuka, krušaka, bobičastog voća i naranči, također ima visok udio vlakana, koji su izvrsni za dobru probavu. Osim toga, to voće sadrži i prirodne enzime koji potiču razgradnju hrane i olakšavaju apsorpciju hranjivih tvari.

Zeleno lisnato povrće:

Povrće poput kelja, špinata, blitve i brokule bogato je vlaknima, antioksidansima i fitonutrijentima, a također u sebi sadrži i magnezij, mineral koji smanjuje grčenje mišića crijeva, što pomaže u sprečavanju zatvora.