🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Zdrave namirnice za bolji vid

27 July 2023

Zdravlje naših očiju često nije misao kojom se vodimo, iako nam dobar vid omogućuje da uživamo u ljepoti oko nas, da se povezujemo s drugima i obavljamo svakodnevne zadatke. Međutim, suvremeni način života i često provođenje vremena pred ekranima mogu ozbiljno utjecati na naše oči. Srećom, postoje namirnice koje možemo uključiti u svoju prehranu kako bismo poboljšali zdravlje očiju i očuvali jasan vid.

Otkrit ćemo koje namirnice sadrže hranjive tvari važne za zdravlje očiju i kako možete uključiti ove namirnice u svoju prehranu.

  • Mrkva – Mrkvu kao pojam često vežemo uz dobar vid. Bogata je beta-karotenom, tvar koja se pretvara u vitamin A u našem tijelu. Vitamin A ključan je za zdravlje očiju jer im pomaže da pravilno funkcioniraju, posebice u uvjetima slabog osvjetljenja. Također, mrkva je bogata antioksidansima koji štite oči od oštećenja.

  • Losos – Omega 3 masne kiseline imaju izuzetno dobar učinak u ovom kontekstu. Losos je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, posebice DHA (dokozaheksaenske kiseline), koja je služi za održavanje zdrave mrežnice oka. Uvrštavanje lososa u našu prehranu može smanjiti rizik očnih problema povezanih sa starenjem.

  • Špinat - Bogat luteinom i zeaksantinom, dva antioksidansa koja su usko vezana za zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin apsorbiraju štetno plavo svjetlo i pomažu u očuvanju zdravlja makule, dijela oka odgovornog za oštar vid.

  • Naranča – Dobro su poznate po visokom udjelu vitamina C, koji štiti oči od oštećenja uzrokovanih brojnim faktorima te pomaže u održavanju zdravih krvnih žila u očima. Osim naranči, možete konzumirati i druge agrume kako biste osigurali dovoljnu količinu vitamina C u svakodnevnoj prehrani.

  • Jaja - Jaja su sjajan izvor hranjivih tvari. Sadrže lutein, zeaksantin i cink, koji su jako bitni za očuvanje zdravlja očiju. Cink je mineral koji pomaže tijelu apsorbirati vitamin A, ključan za noćni vid.

     

Prehrana bogata antioksidansima, vitaminima A, C, i E, omega-3 masnim kiselinama te cinkom daju nam mogućnost brige o zdravlju na posve prirodan način.

Vaše oči zaslužuju najbolje, i pravilna prehrana može vam pomoći u očuvanju ovog važnog osjetila. Započnite danas, jedite raznovrsno, i pružite svojim očima blistavu budućnost.