🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Popis nezdrave hrane

27 July 2023

Svjesni smo da hrana ima izravan utjecaj na naše tijelo i um. Kvalitetna prehrana može nam pružiti potrebnu energiju, ojačati naš imunološki sustav i održati nas zdravima, dok nezdrava hrana može uzrokovati razne probleme, uključujući pretilost, bolesti srca, dijabetes i druge zdravstvene probleme. Stoga je vrlo važno educirati se o nezdravoj hrani i prepoznati zamke koje vrebaju u trgovinama i restoranima.

Donosimo popis nezdravih namirnica koje treba izbjegavati kako bismo zaštitili svoje tijelo od negativnih učinaka loše prehrane.

  • Gazirani napitci i energetska pića često su bogati šećerom i kalorijama, a osim toga, mogu sadržavati i kofein te druge stimulanse. Ova vrsta napitaka može dovesti do prekomjerne tjelesne težine, problema s probavom i osjećaja umora nakon kratkotrajnog energetskog "boosta".

  • Brza hrana, poput hamburgera, pomfrita i pizze, obično je visoko kalorična i sadrži puno zasićenih masti i soli. Redovita konzumacija brze hrane često dovodi do povećanja kolesterola, srčanih bolesti i pretilosti.

  • Prerađeni mliječni proizvodi, kao što su sladoled, masni sirevi i voćni jogurti sa dodatkom sladila, izvor su nezdravih masti i šećera, a povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i drugih metaboličkih poremećaja.

  • Rafinirani šećeri prisutni su u mnogim prehrambenim proizvodima, uključujući gazirane napitke, slatkiše, kolače i sl. Pretjerana konzumacija šećera može dovesti do naglog porasta razine šećera u krvi, što dugoročno može uzrokovati dijabetes i druge zdravstvene probleme.

  • Pržena hrana može biti ukusna, ali proces prženja dodaje velike količine masnoće, što dovodi do debljanja, povećanih razina kolesterola i srčanih problema.

  • Brza zamrznuta hrana, kao što su gotove pizze i gotovi obroci, često sadrži puno konzervansa, soli i aditiva kako bi se produžio rok trajanja. Ti dodaci su štetni za zdravlje.

  • Rafinirane žitarice, kao što su bijeli kruh, bijeli riža i žitarice s dodanim šećerom, nemaju puno nutritivnih vrijednosti. Umjesto toga, birajte cjelovite žitarice koje su bogate vlaknima i hranjivim tvarima.

  • Konzervirana hrana ima visok postotak natrija kako bi se produžio njen rok trajanja. Prekomjerna konzumacija ovih namirnica može dovesti do visokog krvnog tlaka i povećati rizik od srčanih bolesti.

  • Margarin i hidrogenizirane masti se koriste kao zamjena za maslac, ali mogu biti izvor nezdravih trans masti. Preporučuje se konzumacija zdravih masnoća, kao što su maslac i maslinovo ulje.

  • Hrana koja sadrži visok postotak kofeina, poput kave i energetskih pića, izaziva probleme s nesanicom, povećava anksioznost i negativno utječe na zdravlje srca.

  • Iako se čini da su salate zdrav izbor, „brze salate” mogu biti prepune visokokaloričnih umaka, sira i drugih dodataka koji smanjuju njihovu hranjivu vrijednost. Birajte salate s puno svježeg povrća i umjerenim količinama dodataka.

  • Gotovi umaci i marinade imaju veliku količinu soli, šećera i aditiva. Umjesto toga, preporučuje se priprema vlastitih umaka i marinada kako biste kontrolirali sastojke i smanjili unos nepoželjnih tvari.