🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Najzdravije namirnice na svijetu

26 July 2023

Dugo smo vjerovali kako je jednostavno biti zdrav – samo trebamo jesti raznoliko voće i povrće, i eto, zdravlje nam je zajamčeno. No, kako znanstvena istraživanja otkrivaju dublje slojeve prehrambenih dobrobiti, postaje sve jasnije da određene namirnice nadmašuju druge svojim nevjerojatnim nutritivnim bogatstvom.

Zajedno otkrijmo zašto je losos najtraženiji izvor omega-3 masnih kiselina, zašto avokado može biti vaš najbolji pomoćnik u očuvanju zdravog srca te kako brokula postaje pravi vladar među povrćem.

Dakle, pripremite se za pregršt zdravih informacija koje će vam otvoriti oči prema novim mogućnostima u vašem jelovniku. Bez obzira na vaše prehrambene preferencije, uvjereni smo kako ćete zasigurno pronaći nešto što vam odgovara.

Losos

Losos je jedna od najcjenjenijih namirnica kada je u pitanju nutritivna vrijednost i blagotvorno djelovanje na naše zdravlje. Ovaj ukusni morski plod iznimno je bogat omega-3 masnim kiselinama, posebno eikozapentaenskom kiselinom (EPA) i dokozahexaenskom kiselinom (DHA). Te masne kiseline pomažu u očuvanju zdravlja srca, mozga i očiju.

Omega-3 masne kiseline, poznate su po svom protuupalnom djelovanju što može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih upalnih stanja u tijelu. One također imaju dobar utjecaj na razinu kolesterola, što doprinosi zaštiti srca i krvnih žila. Osim toga, losos je izuzetno vrijedan izvor proteina za izgradnju i obnovu mišića, kao i za podršku imunološkom sustavu.

Avokado

Avokado je voće poznato po svojoj kremastoj teksturi, bogatom okusu i nutritivnim svojstvima. Zdrave masti u avokadu pomažu u smanjenju razine lošeg kolesterola u krvi, istovremeno povećavajući razinu dobrog kolesterola. Jedan od najznačajnijih nutrijenata prisutnih u avokadu je kalij, mineral koji regulira krvni tlak. Avokado je također pun vlaknima koja potiču zdravlje probavnog sustava, olakšavajući probavu i sprječavajući zatvor. Uz sve što je navedeno, bogat je čak i vitaminima i mineralima, uključujući vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B6 i magnezij. Ovi hranjivi sastojci aktivno jačaju imunitet, održavaju zdravu kožu i vid.

Osim što je sjajan dodatak za salate i sendviče, avokado je izvrsna baza za pripremu ukusnih umaka ili namaza.

Kelj

Kelj, povrće koje pripada obitelji kupusa, jedna je od najzdravijih namirnica koje možete uključiti u svoju prehranu. Ovaj nisko kalorični zeleni div je iznimno bogat hranjivim tvarima koje utječu na svaki aspekt našeg zdravlja.

Jedna od najznačajnijih karakteristika kelja je njegova visoka koncentracija vitamina i minerala. Kelj sadrži značajne količine folata, vitamina B6 i magnezija, što pridonosi optimalnom funkcioniranju živčanog sustava i potiče proizvodnju energije u tijelu.

Nadalje, bogat je vlaknima, posebno topivim vlaknima koja pomažu u snižavanju kolesterola i održavanju zdrave razine šećera u krvi. Ova vlakna utječu na zdravu probavu, održavajući redovitu stolicu i smanjujući rizik od raznih probavnih problema.

Orašasti plodovi

Prepuni zdravih sastojaka i okusa koji mogu obogatiti vašu prehranu na mnogo načina, ovi ukusni plodovi uključuju bademe, orahe, lješnjake, indijske oraščiće, brazilski orah, pistacije i mnoge druge. Bez obzira na vaš izbor, svi orašasti plodovi dijele zajedničke karakteristike koje ih čine iznimno zdravim dodatkom vašoj prehrani.

Orašasti plodovi su bogati zdravim masnoćama, uključujući mononezasićene i polinezasićene masne kiseline koje su bitne za očuvanje zdravlja srca i smanjenje rizika srčanih bolesti.

Bitno je napomenuti da u sebi sadrže proteine, što je važno za sve vegetarijance i vegane. Proteini iz orašastih plodova sadrže različite aminokiseline koje su neophodne za izgradnju i obnovu mišića, kože i drugih tkiva u tijelu.

Kvinoja

Kvinoja je drevna žitarica koja potječe iz Južne Amerike, a danas se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Što čini kvinojutako posebnom?

Jedna od ključnih karakteristika kvinoje je njezin iznimno visok sadržaj proteina. Što je još impresivnije, ona je potpuni izvor proteina, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje naše tijelo ne može proizvesti samostalno.

Ona je također bogata vlaknima, izvor je brojnih vitamina, željeza, magnezija i drugih, po zdravlje dobrih tvari.

Borovnica

Borovnica je poznata po visokom sadržaju antioksidansa, poput antocijana, flavonoida i vitamina C. Ovi antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice i uzrokovati starenje i bolesti. Redovita konzumacija borovnica može doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka i neurodegenerativnih bolesti.

Uz vitamine i vlakna, borovnica je izvrsna za zdravlje mozga i mentalne funkcije. Antioksidansi u borovnicama poboljšavaju koncentraciju i kognitivne funkcije, što može pomoći u očuvanju oštrine uma i prevenciji demencije.

Brokula

Brokula u sebi sadrži fitonutrijente i antioksidanse, kao što su sulforafan, indoli i glukorafanin. Ovi spojevi imaju moćno protuupalno djelovanje i mogu pomoći u smanjenju rizika od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i određene vrste raka.

Ovo povrće također sadrži folnu kiselinu, koja je jako bitna za trudnice i žene u reproduktivnoj dobi kako bi osigurale zdrav razvoj fetusa.