🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Najvažniji sistematski pregledi za žene

24 July 2023

Dobrodošli u naš vodič posvećen zdravlju žena, gdje ćemo istražiti i naglasiti najvažnije sistematske preglede koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti. Žensko zdravlje je od vitalnog značaja kako za same žene, tako i za cijelo društvo, jer zdrava žena ima snagu i sposobnost da izgradi blistavu budućnost za sebe i svoje najbliže.

Preventiva je ključna, a ranije otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema omogućuje adekvatno liječenje i bolje izglede za potpuno ozdravljenje.

Kroz različite životne faze, potrebni sistematski pregledi variraju, stoga ćemo se posvetiti svakoj od njih pojedinačno. Bez obzira jeste li u adolescent, u reproduktivnoj dobi, prolazite kroz menopauzu ili ste već u postmenopauzi, pružiti ćemo vam vrijedne informacije o preventivnim pregledima koji će vas pratiti tijekom života. Spremni smo započeti ovo putovanje ka boljem i zdravijem životu. Krenimo zajedno na istraživanje najvažnijih sistematskih pregleda za žene i naučimo kako se brinuti o svom najvećem blagu - našem zdravlju.

Zašto su sistematski pregledi važni za žene

Sistematski pregledi igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja žena i predstavljaju temeljni korak u prevenciji različitih bolesti. Evo nekoliko razloga zašto su redoviti sistematski pregledi od iznimne važnosti:

  • Rano otkrivanje bolesti: Redoviti sistematski pregledi omogućuju ranu dijagnozu potencijalnih zdravstvenih problema. Rana detekcija mnogih bolesti, kao što su rak dojke, rak vrata maternice ili srčane bolesti, povećava šanse uspješnog liječenja.

  • Prevencija bolesti: Sistematski pregledi pomažu u identificiranju rizičnih čimbenika i omogućuju liječnicima da prepoznaju znakove potencijalnih problema prije nego što postanu ozbiljni.

  • Promicanje zdravog životnog stila: Sistematski pregledi pružaju priliku za razgovor s liječnikom o vašem zdravstvenom stanju i načinu života. Liječnici mogu pružiti korisne savjete o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i drugim aspektima zdravog načina života.

  • Praćenje zdravlja ženskog reproduktivnog sustava: Ginekološki pregledi, uključujući PAPA test, omogućuju praćenje zdravlja reproduktivnih organa, rane dijagnoze infekcija i prepoznavanje abnormalnosti koje bi mogle utjecati na plodnost.

  • Očuvanje zdravlja srca i krvnih žila: Kardiovaskularni pregledi, uključujući mjerenje krvnog tlaka i razine kolesterola, pomažu u identificiranju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

  • Prevencija i rano otkrivanje seksualno prenosivih bolesti: Sistematski pregledi uključuju testiranje na seksualno prenosive bolesti, što je ključno za zaštitu reproduktivnog zdravlja.

Sveukupno gledano, sistematski pregledi omogućuju ženama da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i donose informirane odluke kako bi osigurale dug i zdrav život. Bez obzira na životnu fazu u kojoj se nalazite, redoviti pregledi su temeljni stup vašeg zdravlja i dobrobiti.

Sistematski pregledi za žene u različitim životnim fazama

Kako žene prolaze kroz različite faze života, potrebe za sistematskim pregledima također se mijenjaju. Pravilni i redoviti pregledi iznimno su bitni za prevenciju bolesti tijekom svih ovih razdoblja. Evo pregleda najvažnijih sistematskih pregleda za žene u različitim životnim fazama:

Adolescencija i rani odrasli period:

Redoviti posjeti liječniku opće prakse omogućuju praćenje zdravstvenog stanja i potrebne imunizacije. Važni pregledi u ovoj fazi uključuju:

  • Opći pregled: Praćenje rasta, tjelesne mase i općeg zdravlja.

  • Cijepljenje: Potrebna cijepljenja zaštite od različitih bolesti.

  • Edukacija o reproduktivnom zdravlju: Informiranje o kontracepciji i zaštiti od seksualno prenosivih bolesti.

Reproduktivna dob:

U reproduktivnom razdoblju, sistematski pregledi usmjereni su na praćenje reproduktivnog zdravlja i očuvanje plodnosti. Žene u ovom razdoblju trebaju redovite posjete ginekologu i obavljanje određenih pregleda:

  • Ginekološki pregled: Uključuje pregled reproduktivnih organa.

  • PAPA test: Rano otkrivanje promjena koje mogu ukazivati na rak vrata maternice.

  • Mamografija i pregled dojki: Otkrivanje ranih znakova raka dojke.

  • Planiranje trudnoće: Savjetovanje o zdravoj trudnoći i priprema za majčinstvo.

Menopauza i postmenopauza:

Tijekom menopauze i postmenopauze, hormonske promjene donose različite zdravstvene izazove. Redoviti pregledi i testovi postaju još važniji kako bi se otkrili rizici i zdravstveni problemi povezani s ovim razdobljem:

  • Ginekološki pregled: I dalje važan za praćenje zdravlja.

  • Mjerenje gustoće kostiju: Procjena rizika od osteoporoze.

  • Kardiovaskularni pregledi: Praćenje rizika srčanih bolesti, posebno zbog hormonalnih promjena.

Sistematski pregledi prilagođeni su potrebama i zahtjevima svake životne faze, pružajući ženama mogućnost da poduzmu preventivne korake kako bi osigurale dug i zdrav život.

Najvažniji sistematski pregledi za žene

U ovom poglavlju istražit ćemo nekoliko najvažnijih sistematskih pregleda za žene, koji se preporučuju kao dio rutinske zdravstvene njege.

Ginekološki pregled:

Ginekološki pregled predstavlja osnovni korak u brizi o ženskom reproduktivnom zdravlju. Ovaj pregled uključuje pažljiv pregled reproduktivnih organa, poput maternice, jajnika i sl. Liječnik će vas pažljivo pregledati kako bi otkrio eventualne nepravilnosti. Preporučuje se da žene započnu s redovitim ginekološkim pregledima počevši od adolescentske dobi ili najkasnije od 21. godine života, čak i ako nemaju seksualne odnose.

PAPA test:

PAPA testom je moguće rano otkrivanje promjena stanica na vratu maternice koje mogu ukazivati na rak. Ovaj jednostavan i bezbolan test omogućuje liječnicima da identificiraju abnormalne stanice i poduzmu potrebne mjere kako bi spriječili daljnje napredovanje.

Mamografija i pregled dojki:

Mamografija je iznimno bitan pregled za rano otkrivanje raka dojke kod žena. Ovaj rendgenski pregled omogućuje otkrivanje potencijalnih promjena ili tumorskih tvorbi u dojkama prije nego što postanu opipljive. Uz mamografiju, važno je i redovito samopregledavanje dojki kako biste primijetili eventualne promjene ili kvržice.

Očni pregled:

Očni pregledi su važni ne samo za očuvanje vida već i za identifikaciju drugih zdravstvenih problema. Oftalmolog može otkriti znakove visokog krvnog tlaka, dijabetesa ili drugih zdravstvenih stanja koja se mogu manifestirati putem promjena u očima.

Kardiovaskularni pregledi:

Srčane bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrti kod žena, stoga su kardiovaskularni pregledi od iznimne važnosti. Ovi pregledi uključuju mjerenje krvnog tlaka i razine kolesterola kako bi se procijenio rizik od srčanih problema.

Pregled krvnog tlaka i kolesterola:

Mjerenjem krvnog tlaka i razine kolesterola možemo ustanoviti stanje kardiovaskularnog sustava. Visok krvni tlak i visoke razine kolesterola su česti faktori rizika za srčane bolesti, stoga redovito praćenje i kontrola ovih vrijednosti mogu spriječiti ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Dodatni sistematski pregledi po potrebi

Osim osnovnih sistematskih pregleda, postoje i dodatni pregledi koji mogu biti važni u određenim situacijama ili za specifične zdravstvene potrebe žena. Ovi pregledi omogućuju detaljniju procjenu zdravstvenog stanja i ciljano dijagnosticiranje određenih problema. Evo nekoliko dodatnih sistematskih pregleda koji su važni po potrebi:

  • Testiranje na seksualno prenosive bolesti: Testiranje je važno, posebno za žene koje su seksualno aktivne s novim partnerima. Rana dijagnoza i liječenje mogu sprječiti širenje infekcija.

  • Pregled kože: Redoviti pregledi promjena na koži, posebno kod žena koje su češće izložene suncu ili s poviješću kožnih problema, mogu pomoći u otkrivanju raka kože ili drugih kožnih oboljenja u ranoj fazi.

  • Testiranje hormona: Kod žena s određenim hormonskim poremećajima, poput problema s štitnjačom ili policističnih jajnika, testiranje hormona može biti važno za praćenje ravnoteže hormona i pravilno upravljanje tim stanjima.

  • Denzitometrija: Test koji mjeri gustoću kostiju i koristi se za procjenu rizika od osteoporoze ili smanjenja koštane mase. Ovaj test je posebno važan za žene u menopauzi i postmenopauzi jer je to razdoblje kada je rizik od osteoporoze povećan.

     

U konačnici, važno je da žene prepoznaju važnost sistematskih pregleda i uključe ih u svoju rutinsku zdravstvenu skrb. Sistematski pregledi pružaju informacije o trenutnom zdravstvenom stanju i omogućuju planiranje i poduzimanje preventivnih mjera kako bi žene ostale snažne, vitalne i sretne.

 

Pogledaj više


badge VELIKI SISTEMATSKI PREGLED - obavite ključne pretrage za otkrivanje potencijalnih bolesti i spriječite ih na vrijeme!

location-pin Sesvete

VELIKI SISTEMATSKI PREGLED - obavite ključne pretrage za otkrivanje potencijalnih bolesti i spriječite ih na vrijeme!

106.18 EUR63.71 EUR

480.02 HRK

kupljeno 29 +
Kompletan sistematski pregled za žene sa ili bez laboratorijskih pretraga u Poliklinici Holoart!

location-pin Kvatrić

Kompletan sistematski pregled za žene sa ili bez laboratorijskih pretraga u Poliklinici Holoart!

200.00 EUR

1506.90 HRK

kupljeno 35 +
Sistematski pregled za žene u Poliklinici Đurić! Uključen ginekološki pregled, UZV štitnjače i abdomena s pregledom te UZV dojki!

location-pin Centar

Sistematski pregled za žene u Poliklinici Đurić! Uključen ginekološki pregled, UZV štitnjače i abdomena s pregledom te UZV dojki!

120.00 EUR

904.14 HRK

kupljeno 21 +
badge Preventivni sistematski pregled za žene i muškarce u Poliklinici Life!

location-pin Sesvete

Preventivni sistematski pregled za žene i muškarce u Poliklinici Life!

254.00 EUR134.50 EUR

1013.39 HRK

kupljeno 12 +