🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Najbolje vježbe za mršavljenje

14 July 2023

Gubitak viška kilograma i održavanje zdrave tjelesne težine je cilj mnogih ljudi. Srećom, postoji mnogo različitih načina da se postigne taj cilj, a jedan od najučinkovitijih načina je kroz redovito vježbanje. U ovom članku predstavit ćemo vam najbolje vježbe za mršavljenje koje vam mogu pomoći da postignete željene rezultate.

Trčanje

Trčanje je izvrsna kardiovaskularna aktivnost koja pomaže u povećanju brzine metabolizma i sagorijevanju kalorija. Vaše tijelo koristi energiju iz masti kao gorivo, što može dovodi do gubitka kilograma. Osim toga, trčanje pomaže u jačanju mišića nogu i stražnjice te poboljšava ukupnu tjelesnu izdržljivost. Za početnike, važno je postepeno povećavati intenzitet i udaljenost trčanja kako bi se izbjegle ozljede. Preporučuje se početi s kombiniranjem hoda i trčanja. Važno je odabrati pravu obuću za trčanje kako bi se smanjio rizik od ozljeda.

Plivanje

Plivanje je izvrstan način vježbanja koji ne samo da sagorijeva kalorije, već jača cijelo tijelo.

Kalorijska potrošnja tijekom plivanja ovisi o intenzitetu i stilu plivanja. Brži stilovi poput leptira i kraula imaju veću kalorijsku potrošnju, dok sporiji stilovi poput prsnog i leđnog plivanja imaju manju potrošnju kalorija. Unatoč tome, plivanje je i dalje izuzetno učinkovito u sagorijevanju kalorija zbog otpora vode koji povećava napor mišića. Raznovrsnost plivačkih stilova omogućuje vam da ciljate različite dijelove tijela. Na primjer, kraul vježba mišiće ramena, leđa, trbuha i nogu, dok prsno vježba prsne mišiće i mišiće trbuha. Još jedna od prednosti ove aktivnosti je smanjeno opterećenje na zglobove i umanjen rizik od ozljeda.

HIIT trening

HIIT (High-Intensity Interval Training) trening je jedna od najučinkovitijih vježbi za mršavljenje. Ova vrsta treninga kombinira intenzivne periode vježbanja s kratkim periodima odmora. Prednosti HIIT treninga su višestruke i uključuju sagorijevanje kalorija tijekom i nakon treninga, poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja te povećanje ukupne tjelesne izdržljivosti. Primjer HIIT rutine može uključivati sprint na traci za trčanje ili biciklu u punoj brzini tijekom 30 sekundi, nakon čega slijedi period odmora od 15 sekundi. Ova se sekvenca ponavlja 10-15 puta, ovisno o razini kondicije i ciljevima pojedinca. Važno je pravilno zagrijati se prije HIIT treninga i postupno povećavati intenzitet kako biste izbjegli ozljede.

HIIT trening može se izvoditi s različitim vježbama poput skakanja na mjestu, preskakanja užeta, burpeesa, čučnjeva s poskokom ili planinskih penjanja. Prilagodite rutinu vlastitim sposobnostima i uvjetima treninga, a za najbolje rezultate preporučuje se izvođenje HIIT treninga 2-3 puta tjedno.

Preskakanje užeta

Preskakanje užeta je visoko-intenzivna kardiovaskularna vježba koja potiče brzo sagorijevanje kalorija. Za 10 minuta preskakanja užeta možete sagorjeti do 100 kalorija ili čak više, ovisno o intenzitetu i brzini skakanja. Prednosti preskakanja užeta nisu samo kalorijsko sagorijevanje. Ova vježba također jača mišiće nogu, trbuha, ruku i ramena.

Vožnja biciklom

Kao kardiovaskularna aktivnost, vožnja biciklom je izuzetno učinkovita u sagorijevanju kalorija. Intenzitet vožnje, brzina i teren na kojem se biciklira utječu na kalorijsku potrošnju. U prosjeku, može sagorjeti između 300-600 kalorija na sat, ovisno o intenzitetu i težini vozača. Bicikliranje također jača mišiće cijelog tijela. Dok pedalirate, vaše tijelo koristi mišiće nogu, uključujući kvadriceps, gluteuse, listove i mišiće bedara. Osim toga, koristi mišiće core-a (trbušne i leđne mišiće) i mišiće ruku i ramena, posebno kada se penjete uzbrdo ili koristite brdske staze. Vožnja biciklom je ne samo izvrsna vježba za mršavljenje, već je i ekološki prihvatljiv način prijevoza. Iskoristite prednosti bicikliranja kako biste poboljšali svoje zdravlje, uživali u prirodi i doprinijeli očuvanju okoliša.