🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Mala mjesta za ljetovanje u Hrvatskoj

07 July 2023

Uz nevjerojatnu obalu, plavo more i bogatu povijest, Hrvatska je postala jedna od najtraženijih destinacija za ljetovanje u Europi. I dok popularna turistička odredišta poput Dubrovnika, Splita i Hvara privlače velike mase turista, u ovom blog postu ćemo se usredotočiti na neka mala mjesta koja su pravi skriveni dragulji hrvatske obale. Ako želite izbjeći gužve i doživjeti autentičnu atmosferu, ova mjesta su savršen izbor za vas.

Vrbnik, otok Krk - Šarm i vinsko nasljeđe

Jedan od najupečatljivijih elemenata Vrbnika je njegova stara gradska jezgra koja se nalazi na vrhu stijene, stvarajući dojam da je izolirana i odvojena od ostatka svijeta. Šetajući njegovim uskim kamenim ulicama, osjetit ćete povijest koja prožima svaki kutak. Stari kameni zidovi, tradicionalne kamene kuće i šarmantne crkve stvaraju autentičan dojam prošlih vremena. Tu je i trgovina suvenirima i mali obrtnički dućani u kojima možete pronaći jedinstvene suvenire i lokalne proizvode.

Jedno od najpoznatijih obilježja Vrbnika je njegovo vinsko nasljeđe. Ovaj gradić je dom autohtone vinove loze "Žlahtina", koja daje poseban karakter vrbničkom vinu. Vinarije u Vrbniku nude degustacije vina i omogućavaju posjetiteljima da se upoznaju s procesom proizvodnje vina i uživaju u vrhunskim sortama. Uz obilje vrhunskih vina, Vrbnik je također poznat po svojoj gastronomiji. Restorani u mjestu služe svježe plodove mora i tradicionalna jela koja će oduševiti vaše nepce.

Uz sve to, Vrbnik nudi bogat kulturološki život. Tijekom ljeta, mjesto postaje domaćin brojnim manifestacijama, koncertima i izložbama koje privlače posjetitelje iz različitih dijelova svijeta.

Primošten, Sjeverna Dalmacija - Romantična atmosfera i vrhunska vina

Primošten, smješten na prekrasnoj Sjevernoj Dalmaciji između gradova Šibenika i Trogira, je još jedno skriveno blago hrvatske obale koje vrijedi posjetiti. Ovo slikovito malo mjesto osvaja svojom jedinstvenom kombinacijom stare kamene gradske jezgre, prekrasnih plaža i izvanrednih krajolika.

Ono što najviše ističe Primošten je njegova stara gradska jezgra, koja je smještena na vrhu poluotoka. Ova očaravajuća jezgra okružena je srednjovjekovnim zidinama i kamenim kućama koje odišu autentičnošću. Šetnja kroz uske kamenite ulice vodi vas kroz prošlost, a na svakom koraku možete otkriti skrivene prolaze, male trgove i tradicionalne kuće.

Jedna od najpoznatijih plaža u Primoštenu je plaža Mala Raduča, koja je višestruko nagrađivana kao jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj. Ova prekrasna šljunčana plaža s kristalno čistim morem idealna je za opuštanje i sunčanje.

Posjet Primoštenu pruža nevjerojatno iskustvo uživanja u ljepoti i autentičnosti hrvatske obale. Ovaj slikoviti gradić spaja povijest, prirodu, gastronomiju i tradiciju na način koji će vas zasigurno očarati. U Primoštenu ćete se osjećati kao da ste zakoračili u idiličnu sliku s pogledom na tirkizno more i romantične kamenite uličice.

Ston, Pelješac – Predivna šetnja zidinama

Ston je malo povijesno naselje koje se ističe svojom impresivnom kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama. Ovo slikovito mjesto ima bogatu povijest koja datira još iz antičkih vremena, a posjetiteljima nudi autentično iskustvo i miran odmor daleko od gužve popularnijih turističkih odredišta.

Kao najveću atrakciju u Stonu moramo spomenuti Stonski zid, koji se smatra jednim od najdužih zidom na svijetu. Ovaj utvrđeni zid dugačak je gotovo 5,5 kilometara i povezuje naselja Ston i Mali Ston. Izgrađen je u 14. stoljeću kao obrambeni sustav, a danas predstavlja jedinstvenu atrakciju koju treba posjetiti. Šetnja duž zida pruža vam priliku da istražite povijest i uživate u spektakularnom panoramskom pogledu na okolicu.

Osim Stonskog zida poznat je i po svojim srednjovjekovnim kulama, crkvama i kućama koje su svjedoci povijesti i kulturnog nasljeđa ovog područja. Crkva sv. Mihajla, crkva sv. Blaža i crkva sv. Petra su samo neke od crkava koje se isplati posjetiti.

Brela, Makarska rivijera - Bijeg u raj

Brela je destinacija koja osvaja svojim spektakularnim plažama i očaravajućom prirodom. Ovo slikovito turističko mjesto je raj za ljubitelje sunca i mora.

Osim plaža, Brela se može pohvaliti impresivnom prirodnom ljepotom. Okružena planinama Biokovo s jedne strane i Jadranskim morem s druge strane, ovo mjesto nudi prekrasan krajolik. Bujne borove šume i mediteranska vegetacija stvaraju osvježavajuću atmosferu, a pogled na morske obzore i okolne otoke pruža mir i opuštanje.

Gastronomska ponuda u Brelima ne zaostaje ni za plažama ni za prirodnim ljepotama. Restorani i konobe nude izvrsne morske plodove i lokalne specijalitete. Svježe uhvaćena riba, lignje, rakovi i školjke pripremljeni na tradicionalne načine zadovoljit će čula ljubitelja dobrog obroka. Uz to, Brela je također poznata po svojim vrhunskim maslinovim uljima, koja se mogu kušati u obližnjim maslinikima.

Nin, Zadar - Povijest, sol i obiteljske plaže

Otkrijte povijest i ljepotu malog grada Nina u blizini Zadra. Upoznajte se s tradicijom, istražite povijesne spomenike i uživajte na obiteljskim plažama. Nin je savršeno odredište za nezaboravan obiteljski odmor u Hrvatskoj.

Nin je poznat po svojoj dugogodišnjoj tradiciji soli. Solana Nin je jedna od najstarijih solana na Jadranu, a svi posjetitelji mogu saznati više o procesu soljenja i otkriti zašto je ova sol posebna i poznata diljem svijeta.

Također je popularan zbog svojih obiteljskih plaža. Plaže poput Kraljičine plaže i plaže Ždrijac pružaju sigurno okruženje za djecu i idealne su za plivanje i igru na pijesku. Voda je plitka i čista, a plaže su dobro opremljene tuševima, ležaljkama i suncobranima.