🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Ljekoviti čajevi za prehladu i gripu

14 July 2023

Kada nas prehlada ili gripa pogode, osjećamo se iscrpljeno, neugodno i često ograničeno u svakodnevnim aktivnostima. Simptomi kao što su kašalj, kihanje, začepljen nos i nadraženo grlo mogu biti neugodni i ometati nas na svakom koraku. Dok tradicionalni lijekovi često pružaju trenutačno olakšanje, mnogi se ljudi sve više okreću prirodnim metodama za ublažavanje simptoma prehlade i gripe.

Prednosti čajeva


Topli napitci mogu ublažiti simptome kao što su začepljen nos, grlobolja i kašalj, a neki čajevi imaju protuupalna, antivirusna i antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv prehlade i gripe. Također sadrže hranjive tvari i vitamine koji jačaju imunološki sustav i pomažu tijelu da se brže oporavi.

  • Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima i često se koristi za ublažavanje simptoma prehlade i gripe. Njezin blagi okus i aroma pružaju osjećaj ugode i opuštanja. Kamilica pomaže u smanjenju upale, ublažavanju kašlja i olakšavanju začepljenog nosa.

  • Đumbir je snažan začin s izvanrednim ljekovitim svojstvima. Osim što poboljšava probavu i potiče cirkulaciju, đumbir je također koristan u ublažavanju simptoma prehlade i gripe. Bogat je antioksidansima koji jačaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv infekcija.

  • Čaj od maslačka potiče izlučivanje viška tekućine iz tijela i može olakšati začepljenje sinusa i smanjiti oticanje.

  • Inhalacija pare eukaliptusa često olakšava disanje i ublažuje kašalj. Možete napraviti čaj od sušenih listova eukaliptusa tako da prelijete vruću vodu preko njih i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Budite oprezni i ne konzumirajte previše eukaliptusa jer može biti jak i imati laksativno djelovanje.

  • Limun sadrži visok udio vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sustava. Iscijeđeni limunov sok pomiješan s toplom vodom i medom stvara osvježavajući napitak koji pomaže u ublažavanju simptoma prehlade. Limun potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje su odgovorne za borbu protiv infekcija, te pomaže u bržem oporavku.

  • Čaj od metvice pomaže u pročišćavanju začepljenog nosa, ublažavanju kašlja i glavobolje. Osim toga, djeluje umirujuće na probavni sustav koji može biti poremećen u slučaju bolesti.

  • Šipak je također bogat vitaminom C i antioksidansima koji jačaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv prehlade i gripe.