🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Koliko dugo traju i kada kupiti nove gume za vozilo

12 July 2023

Gume su važan dio vašeg vozila koji igra ključnu ulogu u sigurnosti i performansama vožnje. Međutim, koliko dugo gume traju i kada je pravi trenutak za kupnju novih?
U ovom članku ćemo odgovoriti koliko dugo gume traju te koji su ključni pokazatelji za kupnju novih guma na vašem vozilu.

Prosječan vijek trajanja guma

Prosječan vijek trajanja guma može ovisiti o nekoliko čimbenika, uključujući kvalitetu guma, stil vožnje, uvjete vožnje i pravilno održavanje. Općenito, većina guma traje između 40.000 i 80.000 kilometara. Međutim, važno je napomenuti da ovo nije univerzalno pravilo i da neke gume mogu trajati duže, dok druge mogu trajati manje.

Jedan od najbitnijih pokazatelja za kupnju novih guma je istrošenost već postojećih guma. Postoji nekoliko načina kako provjerimo njihovo stanje:

  • Dubina profila gume je važan pokazatelj njenog trošenja. Zakon propisuje minimalnu dubinu profila od 1,6 mm, ali stručnjaci preporučuju zamjenu guma kada ona padne ispod 3 mm. Možete koristiti posebni mjerač ili provjeriti indikatore koji su ugrađeni na nekim gumama.

  • Pregledajte uzorak gaznog sloja: Uzorak gaznog sloja gume igra ključnu ulogu u prianjanju na cestu. Ako primijetite znatno istrošeni ili oštećeni uzorak gaznog sloja, to je znak da su gume izgubile svoju učinkovitost i vrijeme je za zamjenu.

  • Pratite neujednačeno trošenje: Ako primijetite da se guma neravnomjerno troši, na primjer, više na jednoj strani nego na drugoj, to može ukazivati na probleme s podešavanjem trapa ili drugim mehaničkim problemima. U tom slučaju, potrebno je pregledati vozilo kod stručnjaka i riješiti problem prije zamjene guma.

 

Promjena guma prema sezoni

Klimatski uvjeti također igraju važnu ulogu u trajanju guma i vremenu kada ih treba zamijeniti. Ako živite u području s izraženim promjenama godišnjih doba, vjerojatno ćete trebati ljetne i zimske gume. Ljetne gume pružaju optimalne performanse na suhim i vrućim cestama, dok su zimske gume dizajnirane za bolje prianjanje na snijegu i ledu. Preporučuje se promjena guma prema sezoni kako biste zajamčili sigurnu vožnju u svim uvjetima.