🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Koliko često se mijenja ulje u motoru/vozilu

11 July 2023

Održavanje motora je ključno za dugovječnost i optimalne performanse vašeg vozila. Jedan od najvažnijih aspekata održavanja je redovita zamjena ulja u motoru međutim, mnogi vozači se pitaju koliko često treba obavljati tu zamjenu i koja su pravila i smjernice u vezi s tim.

Prva stvar koju treba razmotriti je vrsta ulja koju koristite u svom vozilu. Postoje različite vrste ulja, kao što su konvencionalno, sintetičko i polusintetičko ulje. Ovisno o vrsti ulja, preporuke za zamjenu se mogu razlikovati. Drugi važan faktor je tip vozila kojeg vozite. Osobna vozila, teretna vozila i vozila s dizelskim motorom imaju različite zahtjeve za zamjenu ulja. Također, uvjeti vožnje igraju ključnu ulogu u određivanju frekvencije zamjene ulja. Uobičajena gradska vožnja, vožnja na duge relacije i vožnja u ekstremnim uvjetima mogu utjecati na brzinu trošenja ulja i potrebu za njegovom zamjenom.

Kroz ovaj vodič, pružit ćemo vam smjernice i preporuke za održavanje motora i zamjenu ulja u skladu s preporukama proizvođača.

Važno je razumjeti da pravilna zamjena ulja igra ključnu ulogu u produženju životnog vijeka motora i održavanju njegovih performansi. Prateći smjernice i preporuke u ovom vodiču, moći ćete donijeti informirane odluke o zamjeni ulja i održavati svoje vozilo u optimalnom stanju.

Faktori koji utječu na vrijeme zamjene ulja

Kada je riječ o određivanju koliko često treba mijenjati ulje u motoru/vozilu, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora kao što su:

Vrsta ulja:

  • Konvencionalno ulje ima tendenciju brže razgradnje i gubitka svojstava u usporedbi s drugim vrstama ulja stoga, često zahtjeva učestalije zamjene.

  • Sintetičko ulje ima bolje performanse i dulji vijek trajanja od konvencionalnog ulja. Obično se preporučuje za moderna vozila i može imati dulje vrijeme zamjene.

  • Polusintetičko ulje kombinira karakteristike konvencionalnog i sintetičkog ulja. Vrijeme zamjene može biti slično sintetičkom ulju, ali ovisi o specifično proizvodu.

Tip vozila:

  • Osobna vozila imaju preporučeno vrijeme zamjene ulja između 5.000 i 7.500 kilometara ili svakih 6 do 12 mjeseci, ovisno o proizvođaču i vrsti ulja.

  • Teretna vozila obično podliježu intenzivnijoj uporabi, stoga zahtijevaju učestalije zamjene ulja. Preporučeno vrijeme zamjene može biti kraće i može se kretati između 3.000 i 5.000 kilometara.

  • Vozila s dizelskim motorom: Dizelski motori često generiraju više topline i zagađenja, što može uzrokovati brže trošenje ulja. Preporučeno vrijeme zamjene može biti kraće, obično između 7.500 i 10.000 kilometara.

Uvjeti vožnje:

  • Uobičajena gradska vožnja: Česta vožnja u uvjetima gradske gužve i kratkih putovanja može dovesti do bržeg onečišćenja ulja. Preporučuje se učestalija zamjena ulja.

  • Vožnja na duge relacije: Duge relacije s kontinuiranom vožnjom omogućavaju ulju da se učinkovitije podmazuje i hladi. Vrijeme zamjene može biti bliže gornjoj granici preporučenog vremena zamjene.

  • Vožnja u ekstremnim uvjetima: Ekstremni uvjeti, poput visokih temperatura, hladnoće ili prašnjavih cesta, mogu dodatno opteretiti ulje i skratiti njegovu učinkovitost. Zamjena ulja može biti potrebna ranije u takvim uvjetima.

Važno je napomenuti da su ovi faktori općenite smjernice, a specifične preporuke proizvođača i vozila treba slijediti. Provjerite priručnik za vlasnike vašeg vozila i konzultirajte se s stručnjacima kako biste dobili najtočnije smjernice o tome koliko često treba mijenjati ulje u vašem motoru/vozilu.

Preporuke za održavanje i zamjenu ulja

Kada je riječ o održavanju i zamjeni ulja u motoru/vozilu, slijedeće smjernice će vam pomoći da osigurate optimalnu izvedbu i dugotrajnost motora:

Praćenje razine ulja i provjera kvalitete:

  • Redovito provjeravajte razinu ulja pomoću mjerne šipke i uvjerite se da se nalazi unutar preporučenog raspona.

  • Provjeravajte kvalitetu ulja na temelju njegove boje i konzistencije. Ako primijetite mutnoću, nečistoću ili promjenu boje, to može ukazivati na potrebu za zamjenom ulja.

Redovita zamjena ulja prema preporukama proizvođača:

  • Konzultirajte priručnik za vlasnike vozila ili se obratite proizvođaču kako biste saznali preporučeno vrijeme zamjene ulja za vaše vozilo.

  • Držite se preporučenog rasporeda zamjene ulja kako biste osigurali da motor ima svježe i učinkovito ulje.

Zamjena filtera za ulje:

  • Prilikom zamjene ulja, uvijek zamijenite i filter za ulje.

  • Filter za ulje pomaže u uklanjanju nečistoća i čestica iz ulja, održavajući ga čistim i učinkovitim.

Dodatne smjernice za održavanje motora:

  • Pridržavajte se redovitog rasporeda servisa vozila i obavljajte sve potrebne provjere i održavanje prema uputama proizvođača.

  • Pripazite na potencijalne probleme na motoru, poput nepravilnih zvukova, vibracija ili gubitka snage. Takvi simptomi mogu ukazivati na potrebu za pregledom i servisom motora.

Mitovi i zablude o zamjeni ulja

Iako je zamjena ulja važan aspekt održavanja motora, postoje neki mitovi i zablude koji mogu zbuniti vozače kao što su:

"Ako ulje izgleda čisto, ne moram ga mijenjati":

  • Vizualni izgled ulja ne daje potpunu sliku o njegovoj kvaliteti. Čak i ako ulje izgleda čisto, ono može sadržavati nečistoće, iscrpljene aditive i degradirane svojstva. Stoga je važno slijediti preporučeni raspored zamjene ulja bez obzira na izgled ulja.

"Sintetičko ulje traje vječno":

  • Iako sintetičko ulje ima duži vijek trajanja u usporedbi s konvencionalnim uljem, ono nije beskonačno. Sintetičko ulje i dalje se troši i gubi svojstva tijekom vremena i upotrebe. Preporučuje se zamjena ulja prema preporukama proizvođača, čak i ako koristite sintetičko ulje.

"Prečesto mijenjanje ulja je bespotrebno i skupo":

  • Zamjena ulja prečesto može biti nepotrebna, ali zanemarivanje preporučenog rasporeda zamjene također može imati negativne posljedice. Redovita zamjena ulja osigurava optimalnu zaštitu motora i produžuje njegovu trajnost. Trošak redovite zamjene ulja je obično manji od troška popravaka uslijed oštećenja motora.

"Mogu koristiti bilo koju vrstu ulja":

  • Vrsta ulja koju koristite u motoru važna je za njegovu izvedbu i dugotrajnost. Proizvođači vozila obično preporučuju određenu vrstu ulja koja je kompatibilna s njihovim motorima. Korištenje neprikladne vrste ulja može dovesti do problema s motorom, stoga je važno pridržavati se preporuka proizvođača ulja i vozila.

Važno je provjeriti činjenice i konzultirati se s pouzdanim izvorima ili stručnjacima za održavanje kako biste dobili točne informacije o zamjeni ulja.


 

Pravilna zamjena ulja u motoru/vozilu od vitalne je važnosti za održavanje performansi i dugovječnosti motora. Istražili smo faktore koji utječu na vrijeme zamjene ulja, uključujući vrstu ulja, tip vozila i uvjete vožnje. Također smo pružili korisne smjernice i preporuke za održavanje koje će vam pomoći da donesete informirane odluke o zamjeni ulja.

Važno je pratiti preporuke proizvođača ulja i vozila kako biste osigurali pravilnu zamjenu ulja. Konzultirajte priručnik za vlasnike vozila kako biste saznali specifično vrijeme zamjene ulja za vaše vozilo. Također, redovito provjeravajte razinu i kvalitetu ulja kako biste bili sigurni da je ono u dobrom stanju.

Održavanje motora i zamjena ulja su važni aspekti odgovornog vlasništva nad vozilom. Redovito održavanje osigurava optimalnu izvedbu, produžuje životni vijek motora i može vam pomoći da izbjegnete nepotrebne probleme.

Pratite preporuke proizvođača, provjeravajte razinu i kvalitetu ulja te redovito obavljajte zamjenu ulja prema preporučenom rasporedu. Vaša pažnja prema održavanju motora će se isplatiti dugoročno te osigurati da vaše vozilo ostane pouzdano i učinkovito.

Pogledaj više


badge Pregled vozila za tehnički pregled!

location-pin Trešnjevka

Pregled vozila za tehnički pregled!

26.54 EUR19.78 EUR

149.03 HRK

kupljeno 10 +