🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Kako ubrzati metabolizam prirodnim putem

11 July 2023

Metabolizam, proces u kojem naše tijelo pretvara hranu u energiju, ima ključnu ulogu u održavanju zdrave težine i vitalnosti. Međutim mnogi se bore sa sporim metabolizmom, što može otežati proces gubitka kilograma i održavanja željene težine. Srećom, postoji niz prirodnih načina koje možemo primijeniti kako bismo ubrzali metabolizam i potaknuli sagorijevanje kalorija na efikasan način. Za početak, bitno je razumjeti osnove metabolizma i njegovu povezanost s sagorijevanjem kalorija te objasniti kako spor metabolizam može utjecati na sposobnost gubitka kilograma.

Metabolizam je složen proces kojim naše tijelo pretvara hranu koju konzumiramo u energiju potrebnu za normalno funkcioniranje. Sastoji se od dva ključna aspekta: anabolizma i katabolizma. Anabolizam se odnosi na procese izgradnje i obnove tjelesnih tkiva, dok katabolizam uključuje razgradnju tvari radi oslobađanja energije. Brzina metabolizma, koja se često naziva i bazalni metabolizam (BMR), određuje koliko energije tijelo troši u mirovanju kako bi održalo osnovne funkcije kao što su disanje, rad srca, rad organa i održavanje temperature tijela. Svaka osoba ima različitu bazalnu brzinu metabolizma, na koju utječu faktori kao što su genetika, dob, spol, mišićna masa te drugi brojni čimbenici. Kada je metabolizam brz, tijelo troši više kalorija čak i u mirovanju, što olakšava gubitak kilograma ili održavanje zdrave težine. S druge strane, spor metabolizam može otežati proces sagorijevanja kalorija, što dovodi do povećanja tjelesne težine ili poteškoća u gubitku kilograma.

Važno je napomenuti da metabolizam nije jedini faktor koji utječe na tjelesnu težinu. Ostali važni čimbenici uključuju ukupni unos kalorija, kvalitetu prehrane, razinu tjelesne aktivnosti i opću zdravstvenu sliku. Međutim, ubrzavanje metabolizma može biti korisno kao dodatna strategija za podršku zdravom gubitku kilograma.

Povećajte fizičku aktivnost

Jedan od najučinkovitijih načina za ubrzavanje metabolizma je povećanje fizičke aktivnosti. Redovito vježbanje pomaže u sagorijevanju kalorija i povećava mišićnu masu, što doprinosi bržem metabolizmu. Uključite aerobne vježbe poput trčanja, plivanja ili vožnje bicikla u svoju rutinu kako biste potaknuli svoj metabolizam.

  • Povećana potrošnja kalorija: Fizička aktivnost zahtijeva energiju, što dovodi do povećane potrošnje kalorija. Intenzivnije aktivnosti kao što su trčanje ili plivanje mogu sagorjeti veliki broj kalorija tijekom vježbanja. Međutim, čak i manje intenzivne aktivnosti poput hodanja ili kućanskih poslova mogu pomoći u povećanju ukupne potrošnje energije.

  • Povećanje mišićne mase: Fizička aktivnost koja uključuje trening snage ili otpora, poput podizanja utega ili vježbi s vlastitom tjelesnom težinom, može pomoći u izgradnji mišićne mase. Mišići imaju veću metaboličku aktivnost od masnog tkiva, što znači da tijelo troši više kalorija čak i u mirovanju kako bi održavalo mišićnu masu. Povećanje mišićne mase kroz fizičku aktivnost može dugoročno povećati bazalni metabolizam i ubrzati metabolizam.

  • Regulacija hormona: Fizička aktivnost može pozitivno utjecati na ravnotežu hormona koji su uključeni u regulaciju metabolizma. Na primjer, vježbanje može povećati osjetljivost na inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi. Povećana osjetljivost na inzulin može poboljšati metabolizam ugljikohidrata i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Pravilna prehrana

Prehrana igra važnu ulogu u ubrzavanju metabolizma. Evo nekoliko savjeta za pravilnu prehranu:

  • Jedite uravnotežene obroke: Uključite proteine, složene ugljikohidrate, zdrave masti, voće i povrće u svaki obrok kako biste osigurali adekvatnu prehranu.

  • Povećajte unos proteina: Proteini su ključni za izgradnju mišića i poticanje metabolizma. Uključite hranu poput piletine, ribe, jaja, mahunarki i orašastih plodova u svoju prehranu.

  • Unos vode: Hidratacija je važna za održavanje metabolizma. Pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste podržali metaboličke procese u tijelu.

  • Izbjegavajte ekstremne dijete: Ekstremne dijete mogu usporiti metabolizam. Umjesto toga, usredotočite se na uravnoteženu prehranu i dugoročne zdrave navike.

Povećajte unos vlakana

Hrana bogata vlaknima, poput cjelovitih žitarica, voća, povrća i mahunarki, može potaknuti metabolizam. Vlakna pomažu regulirati probavu, održavajući stabilnu razinu šećera u krvi i potičući sagorijevanje kalorija.

Odmor i san

Dobivanje dovoljno kvalitetnog sna i redoviti odmor također su važni za održavanje zdravog metabolizma. Nedostatak sna može usporiti metabolizam i povećati žudnju za nezdravom hranom. Osigurajte dovoljno vremena za odmor i spavanje kako biste podržali svoje tijelo i ubrzali metabolizam.

  • Tijekom sna tijelo ima priliku obnoviti se i oporaviti od dnevnih aktivnosti. Odmor je važan za obnovu energetskih rezervi, popravak tkiva i rast mišića. Ovaj proces oporavka zahtijeva energiju i potiče aktivnost metabolizma.

  • Hormonska ravnoteža: Tijekom sna, tijelo luči različite hormone koji reguliraju metaboličke procese. Primjerice, hormon rasta, koji se oslobađa tijekom dubokog sna, potiče rast mišića i regeneraciju tkiva. Također, san igra važnu ulogu u regulaciji hormona koji kontroliraju apetit. Održavanje zdrave ravnoteže hormona može pomoći u regulaciji metabolizma.

  • Energija: Kvalitetan san pruža dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti. Ako redovito ne spavate dovoljno, tijelo može biti iscrpljeno, što može rezultirati smanjenjem energetskog metabolizma. Nedostatak sna također može utjecati na raspoloženje i motivaciju, što može utjecati na tjelesnu aktivnost i potrošnju kalorija.

Pogledaj više


Test intolerancije na namirnice sa nutricionističkom obradom i izradom personaliziranog jelovnika za 7 dana!

location-pin Maksimir

Test intolerancije na namirnice sa nutricionističkom obradom i izradom personaliziranog jelovnika za 7 dana!

80.00 EUR

602.76 HRK

kupljeno 14 +
badge Nutricionistički pregled i savjetovanje i izrada plana prehrane!

location-pin Vrbik

Nutricionistički pregled i savjetovanje i izrada plana prehrane!

106.18 EUR79.50 EUR

598.99 HRK

kupljeno 23 +