🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Kako pravilno čuvati i skladištiti čajeve

13 July 2023

Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka širom svijeta, koji se konzumira iz raznih razloga - od opuštanja i uživanja u okusu, do zdravih utjecaja na naše tijelo. Bez obzira na vrstu čaja koji preferirate, pravilno čuvanje i skladištenje igra ključnu ulogu u očuvanju njihove kvalitete, okusa i ljekovitih svojstava.
Pravilno čuvanje čajeva obuhvaća nekoliko važnih faktora, uključujući svjetlo, vlagu, toplinu i zrak. Ovi faktori mogu značajno utjecati na svježinu, boju, okus i miris čaja. Stoga je važno poznavati odgovarajuće metode skladištenja kako biste osigurali da vaši čajevi ostanu svježi i ukusni tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Pohranjivanje čajeva kod kuće


Većina čajeva dolazi u originalnom pakiranju koje sadrži vrećice ili limenke koje ih štite od svjetlosti, vlage i mirisa. Ako je moguće, čuvajte čajeve u njihovom originalnom pakiranju. To će pomoći u održavanju svježine i okusa čaja. Ako čaj dolazi u nepotpunom ili loše zatvorenom pakiranju, razmotrite prebacivanje u hermetički zatvorenu posudu. Staklene ili keramičke posude s čvrstim poklopcem idealne su za pohranu čajeva. Ove posude sprječavaju prodor zraka, vlage i mirisa koji mogu utjecati na kvalitetu. Čajevi su osjetljivi na svjetlost i vlagu, stoga ih treba čuvati na mjestu koje je zaštićeno od izravne sunčeve svjetlosti i vlage. Odaberite tamno i suho mjesto za skladištenje kako biste produžili njihov rok trajanja. Kuhinjski ormari ili posebne ladice za čajeve mogu biti izvrsni za tu svrhu.


Temperatura i uvjeti skladištenja


Temperatura skladištenja također je važna za očuvanje svježine čaja. Idealna temperatura za  je između 20°C i 25°C. Izloženost ekstremnoj vrućini ili hladnoći može negativno utjecati na okus i kvalitetu. Kad birate mjesto za skladištenje čajeva, izbjegavajte blizinu jakih mirisa. Čajevi mogu apsorbirati mirise oko sebe, pa ih držite podalje od jakih začina, začinjenih namirnica ili kemikalija. 


Rok trajanja 


Rok trajanja može varirati ovisno o vrsti čaja. U pravilu, svježi čajevi imaju dulji rok trajanja od aromatiziranih ili voćnih čajeva. Iako oni neće nužno propasti nakon isteka roka trajanja, njihova kvaliteta i svježina mogu se smanjiti. Preporučuje se konzumacija čajeva unutar jedne do dvije godine od datuma proizvodnje kako bi se osigurao najbolji okus.

  • Suhi čajevi: Ovo uključuje većinu crnih čajeva, zelenih čajeva i biljnih čajeva. Ako se drže u pravilno zatvorenim i neprozirnim posudama na suhom i tamnom mjestu, mogu zadržati svoju kvalitetu do 2 godine. Nakon tog razdoblja, čaj može izgubiti okus i svježinu, ali još uvijek je siguran za konzumaciju.

  • Aromatizirani čajevi: Čajevi koji su aromatizirani voćem, cvjetovima ili drugim dodacima mogu imati kraći rok trajanja zbog mogućeg gubitka okusa i arome. Obično se preporučuje da ih konzumirate unutar godine dana.

Važno je napomenuti da rok trajanja čaja nije "koristiti do" datuma, već preporuka o kvaliteti okusa. Ako je čaj pravilno skladišten i izgleda dobro, vjerojatno je siguran za konzumaciju i nakon navedenog roka trajanja. Ipak, ako primijetite da je čaj promijenio boju, miris ili okus, najbolje je odbaciti ga kako biste izbjegli rizik od kvarenja ili gubitka nutritivnih vrijednosti.