🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Kako održavati plinski bojler kako bi radio učinkovito i sigurno?

21 July 2023

Kako bismo osigurali da naš plinski bojler radi besprijekorno, učinkovito i što je najvažnije - sigurno, potrebno je posvetiti pažnju redovitom održavanju. Nažalost, mnogi često zanemaruju ovaj aspekt, što može dovesti do brojnih problema i nepotrebnih troškova popravaka. Održavanje plinskog bojlera ne samo da produljuje njegov vijek trajanja i osigurava energetsku učinkovitost, već igra presudnu ulogu zaštite od potencijalnih rizika.

Bez obzira jeste li već dugogodišnji korisnik plinskog bojlera ili tek razmišljate o nabavci jednog, važno je shvatiti da redovito održavanje nije nešto što biste trebali shvatiti olako. Nastavite čitati kako bi saznali na koje načine se brinuti o svom plinskom bojleru kako biste izbjegli neočekivane probleme, smanjili troškove i uživali u svim funkcijama koje ovaj uređaj nudi.

Redovito provjeravajte pritisak plina

Pravilan pritisak plina ključan je za optimalan rad plinskog bojlera. Niski tlak može rezultirati slabim ili nedovoljnim zagrijavanjem vode, dok previsoki tlak može uzrokovati kvarove i čak opasnosti od curenja plina. Kako biste provjerili pritisak plina na vašem bojleru, prvo se trebate upoznati s uputama proizvođača ili priručnikom za bojler. Svaki model može imati različite metode za provjeru pritiska, stoga je važno slijediti specifične smjernice proizvođača.

Općenito, plinski bojleri su opremljeni alatom koji pokazuje trenutni tlak plina. Da biste izmjerili tlak, obično trebate isključiti bojler iz struje i pričekati nekoliko minuta kako bi se tlak stabilizirao. Zatim, pažljivo očitajte vrijednost na pokazivaču. Provjerite je li tlak unutar preporučenog raspona vrijednosti koje navodi proizvođač u priručniku.

Ako primijetite da je tlak plina izvan preporučenog raspona, nemojte pokušavati sami popraviti problem ako niste stručnjak. U takvom slučaju, najbolje je kontaktirati ovlaštenog tehničara ili servis kako bi izvršio potrebne provjere i eventualna podešavanja.

Čistite i održavajte izmjenjivače topline

Izmjenjivači topline su odgovorni za prijenos topline iz plina na vodu. Ako su izmjenjivači prljavi ili začepljeni, to će rezultirati manjom učinkovitošću vašeg bojlera i mogućim kvarovima. Redovito čišćenje i održavanje izmjenjivača topline ključno je kako biste osigurali optimalan prijenos topline i povećali energetsku učinkovitost vašeg sustava.

Provjerite dovod zraka i ispušne cijevi

Ispušne cijevi moraju biti čiste kako bi plinski bojler mogao pravilno funkcionirati. Provjerite i očistite ove dijelove kako biste na vrijeme spriječili nakupljanje prašine, prljavštine ili drugih prepreka koje bi mogle uzrokovati smanjenje učinkovitosti i moguće opasnosti od curenja plinova.

  • Dovod svježeg zraka važan je kako bi plin mogao pravilno sagorijevati u bojleru. Provjerite ima li u njemu prašine, paučine ili drugih nečistoća. Ako primijetite bilo kakva začepljenja, očistite ih nježno kako biste osigurali neometan protok zraka.

  • Ispušne cijevi odgovorne su za sigurno uklanjanje ispušnih plinova iz plinskog bojlera. Obratite pažnju na čistoću cijevi i provjerite da nisu oštećene. Također provjerite je li ispušni sustav pravilno postavljen i uvjerite se da nema propuštanja plina. Ako primijetite nepravilnosti, odmah reagirajte i uklonite eventualne blokade.

Preporučuje se redovito čišćenje ovih dijelova kako biste spriječili nakupljanje prašine, prljavštine ili drugih nečistoća koje mogu smanjiti učinkovitost bojlera i dovesti do problema s ispušnim plinovima.

Zamjena starih dijelova i redovit servis

Kao i kod svih uređaja, dijelovi plinskog bojlera s vremenom se mogu istrošiti. Ako primijetite da neki dijelovi nisu više u dobrom stanju, ne oklijevajte ih zamijeniti. Preporučuje se koristiti originalne dijelove ili dijelove odobrenih proizvođača kako biste osigurali dugotrajnost i siguran rad vašeg plinskog bojlera.
Redovito godišnje održavanje s ovlaštenim tehničarom je ključno kako biste osigurali dugovječnost, siguran rad i energetsku učinkovitost vašeg plinskog bojlera. Stručnjak će pregledati sve dijelove bojlera, izvršiti potrebne zamijene, očistiti sve komponente i provjeriti moguće kvarove prije nego što postanu ozbiljni problemi.S pravilnom njegom, vaš plinski bojler će vam pružiti ugodnu i sigurnu toplinu i toplu vodu dugi niz godina.