🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Kako odrediti tip kože

12 July 2023

Zdrava i blistava koža nije samo stvar sreće ili dobre genetike. Ključ često leži u pravilnoj njezi koja je prilagođena vašem jedinstvenom tipu kože. Kako biste postigli najbolje rezultate, prvi korak je razumijevanje vlastitog tipa kože.

Određivanje tipa kože nije samo puka procjena. To je temeljni korak koji će vam omogućiti da odaberete prave proizvode i usvojite prilagođenu rutinu njege kože. Bez obzira jeste li skloni suhoći, masnoći, kombinaciji ili osjetljivosti, postoji odgovarajuća strategija njege koja će vam pomoći da postignete zdravu i uravnoteženu kožu.
Prilagođena njega kože ima ogroman utjecaj na njezin izgled, zdravlje i otpornost. Bez obzira jeste li novi u svijetu njege kože ili ste iskusni korisnik, ovaj vodič će vam pružiti potrebne informacije kako biste u potpunosti razumjeli svoj tip kože i pravilno njegovali svoje lice.

Pripremite se da otkrijete tajne za postizanje savršeno prilagođene njege kože i otkrijte kako ostvariti zdravu, blistavu i predivnu kožu koju zaslužujete!

Identifikacija tipa kože

Kako biste pravilno njegovali svoju kožu, ključno je pravilno identificirati svoj tip kože. Postoji nekoliko načina kako možete prepoznati i odrediti svoj tip kože. Evo nekoliko metoda i testova koji vam mogu pomoći u identifikaciji:

Suha koža ima određene karakteristike koje je lako prepoznati. Ako je vaša koža često zategnuta, ima tendenciju da izgleda beživotno i dosadno te može imati vidljive fine linije, velika je vjerojatnost da imate suhu kožu. Također, primijetit ćete da je vaša koža osjetljiva na promjene vremena, lako se iritira i ponekad svrbi.

Test za suhu kožu: Očistite lice blagim sredstvom za čišćenje i pričekajte 30-60 minuta. Ako primijetite značajno zatezanje, perutanje ili osjećaj nelagode, velika je vjerojatnost da imate suhu kožu.

Masna koža ima karakterističan sjaj i masni izgled. Ako primijetite da se vaše lice brzo masti, posebno u T-zoni (čelo, nos, brada), a pore su vidljive i sklone začepljenju, vjerojatno imate masnu kožu. Također, sklona je pojavi prištića, akni i drugih nečistoća.

Test za masnu kožu: Nježno obrišite papirnatu maramicu po čistom licu. Ako primijetite masne tragove na maramici, posebno na T-zoni, to ukazuje na masnu kožu.

Mješovita koža je često kombinacija suhih i masnih dijelova. Obično su obrazi i ostali dijelovi lica suhi, dok je T-zona masnija. Možete primijetiti sjaj i proširene pore na T-zoni, dok su obrazi skloni suhoći i mogu imati osjećaj zategnutosti.

Test za kombiniranu kožu: Promatrajte razlike na vašem licu nakon čišćenja. Ako primijetite suhoću na obrazima, ali i sjajnost i masnoću na T-zoni, vjerojatno imate kombiniranu kožu.

Osjetljiva koža reagira vrlo brzo na razne podražaje i može biti sklonija crvenilu, svrbežu, peckanju ili osipima. Ako primijetite da vaša koža postaje crvena, iritirana i osjetljiva na mnoge proizvode ili vanjske čimbenike poput sunca, hladnoće ili jakih mirisa, vjerojatno imate osjetljivu kožu.

Test za osjetljivu kožu: Testiranje reakcije na proizvode je važno za identifikaciju osjetljive kože. Nanesite mali komadić proizvoda na unutarnji dio zapešća i pričekajte 24 sata. Ako primijetite crvenilo, svrbež ili iritaciju, velika je vjerojatnost da imate osjetljivu kožu.

Identifikacija svog tipa kože omogućuje vam prilagođavanje rutine njege i odabir pravih proizvoda koji će odgovarati vašim specifičnim potrebama. Nakon što ste identificirali svoj tip kože, možete se usredotočiti na pravilnu njegu koja će vam pomoći u postizanju zdrave, uravnotežene i blistave kože.

Kako pravilno njegovati svaki tip kože

Njega kože trebala bi biti prilagođena potrebama i karakteristikama svakog tipa kože. Ispod vam nudimo nekoliko korisnih savjeta za pravilnu njegu svakog tipa kože:

Suha koža:

  • Hidratacija je ključna za suhu kožu. Koristite bogate, hranjive kreme i losione koji sadrže vlažeće sastojke poput hijaluronske kiseline i glicerina.

  • Izbjegavajte agresivna sredstva za čišćenje. Umjesto toga, koristite nježna sredstva za čišćenje koja neće isušivati kožu.

  • Redovito koristite hidratantne maske i serume kako biste intenzivno hidratizirali kožu.

  • Zaštita od sunca je važna i za suhu kožu. Koristite kremu za sunčanje sa širokim spektrom SPF kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka.

Masna koža:

  • Redovito čišćenje je ključno za masnu kožu. Koristite blago sredstvo za čišćenje (niske pH vrijednosti) koja će ukloniti višak masnoće bez isušivanja kože.

  • Odaberite lagane, nemasne hidratantne kreme koje neće začepljivati pore.

  • Redovito eksfolirajte kožu kako biste uklonili mrtve stanice kože i spriječili začepljenje pora. Koristite blage pilinge ili kiseline.

  • Izbjegavajte prekomjerno diranje lica rukama kako biste smanjili prijenos viška masnoće i bakterija.

Mješovita koža:

  • Koristite proizvode koji ciljaju na specifične potrebe različitih dijelova lica. Na primjer, koristite hidratantne kreme prilagođene suhim dijelovima lica, dok za masniju T-zonu odaberite blaže proizvode.

  • Pripazite na ravnotežu. Nemojte pretjerivati s hidratantima na suhim dijelovima, ali također pazite da ne isušujete masniju T-zonu previše agresivnim proizvodima.

  • Redovito čistite lice, fokusirajući se na T-zonu kako biste uklonili višak masnoće.

  • Prilagodite rutinu njege kože ovisno o sezonskim promjenama i potrebama vaše kože.

Osjetljiva koža:

  • Koristite nježna sredstva za čišćenje bez jakih mirisa i iritirajućih sastojaka. Izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol i parfeme.

  • Odaberite proizvode koji su posebno formulirani za osjetljivu kožu s umirujućim sastojcima poput kamilice i aloe vere.

  • Nanesite hidratantnu kremu koja je blaga i hipoalergena. Izbjegavajte teške teksture ili proizvode koji sadrže potencijalno iritirajuće sastojke poput sulfata ili umjetnih bojila.

  • Provjerite reakciju na nove proizvode tako što ćete ih testirati na malom području kože prije redovite uporabe.


 

Njega kože je individualna i može se prilagoditi prema vašim potrebama. Važno je slušati svoju kožu i prilagođavati rutinu njege kako biste postigli optimalne rezultate. Ako niste sigurni koji proizvodi najbolje odgovaraju vašem tipu kože, uvijek je dobro konzultirati se s dermatologom ili stručnjakom za njegu kože koji će vam pružiti prilagođene preporuke.