🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Kada zamijeniti gume na automobilu/vozilu

12 July 2023

Kada ste posljednji put provjerili stanje guma vašeg automobila? Možda ste nesvjesno vozili na istrošenim gumama, izlažući sebe i druge sudionike u prometu nepotrebnim rizicima. Zamjena guma na automobilu ili vozilu može biti jedan od ključnih aspekata sigurnosti i učinkovitosti vožnje. No, mnogi vozači se pitaju: "Kada je pravo vrijeme za zamjenu guma?" 
Preporučljivo je mijenjati gume na automobilu ovisno o uvjetima vožnje i vrsti guma koje koristite. Općenito, gume bi se trebale mijenjati barem jednom svakih 6 godina, bez obzira na to koliko su kilometara prešle.


Kako provjeriti stanje guma


Prije nego što odlučite zamijeniti gume, važno je provjeriti njihovo stanje. Evo nekoliko načina kako to učiniti:
            ▪ Vizualna provjera guma: Pregledajte gume vizualno kako biste primijetili eventualna oštećenja poput pukotina, poderotina ili izbočina. Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti, to može biti znak da je vrijeme za zamjenu guma.
            ▪ Provjera dubine gaznog sloja: Provjerite dubinu gaznoga sloja guma. Preporučuje se minimalna dubina od 4 mm za ljetne gume i 6 mm za zimske gume. Ako je ona ispod preporučene granice, vrijeme je za zamjenu guma.
            ▪ Provjera oštećenja na gumama: Pregledajte gumu pažljivo kako biste pronašli oštećenja kao što su ekstenzivne pukotine, ogrebotine ili izbočine. Takva oštećenja mogu uzrokovati pucanje gume ili gubitak prianjanja na cesti. U toj slučaju, zamjena guma je neophodna.

 

Preporuke


Na interval zamjene guma može utjecati više faktora, kao što su: 
            ▪ Vrijeme zamjene guma prema preporukama proizvođača: Proizvođači guma obično daju preporuke o vremenu zamjene guma. To može biti navedeno u broju godina od datuma proizvodnje gume ili u pređenim kilometrima. Obavezno provjerite preporuke proizvođača kako biste znali kada je vrijeme za zamjenu.
            ▪ Zamjena guma zbog istrošenosti: Gume se s vremenom troše tijekom vožnje. Ako primijetite da su gume istrošene, odnosno da je dubina gaznoga sloja ispod preporučene granice, zamjena guma je nužna kako biste osigurali sigurnu vožnju.
            ▪ Zamjena guma zbog oštećenja: Oštećene gume, poput pukotina ili izbočina, mogu biti izuzetno opasne. Ako primijetite oštećenja na gumama, zamjena je neophodna kako biste izbjegli moguće probleme na cesti.


Redovito provjeravajte tlak u gumama


Osim zamjene guma, važno je redovito provjeravati tlak u gumama. Nepravilan tlak može uzrokovati neujednačeno trošenje guma i smanjiti njihovu izdržljivost. Preporučeni tlak redovito provjeravajte pomoću tlakomjera. Ako primijetite da guma gubi tlak ili je stalno mekana, to može biti znak oštećenja i potrebe za zamjenom gume.

 

Na kraju, važno je naglasiti da je pravovremena zamjena guma i redovito održavanje ključno za sigurnost i dugovječnost vašeg vozila. Budite informirani, provjerite stanje svojih guma i poduzmite potrebne korake kako biste osigurali optimalno iskustvo vožnje.
Ne zaboravite, gume su jedini kontakt vašeg vozila s cestom, stoga je važno da budu u najboljem mogućem stanju. Brinite o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu tako što ćete pravovremeno zamijeniti gume i redovito ih održavati.