🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Hrana bogata željezom

26 July 2023

Željezo je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i vitalnosti. Ono je odgovorno za prenos kisika kroz naš organizam, podržava imunološki sustav te igra važnu ulogu u proizvodnji energije. Nedostatak željeza može uzrokovati umor, slabost, smanjenje koncentracije te druge ozbiljne zdravstvene probleme. Srećom, priroda nam nudi raznolik izbor namirnica koje su bogate ovim važnim mineralom. U ovom blogu, istražit ćemo neke od najboljih namirnica bogatih željezom koje će vam pomoći da održite zdravu ravnotežu ovog minerala u tijelu.

  1. Kvinoja i Špinat:

Kvinoja je hrana koja se ističe po visokom udjelu željeza, a također je i bogata proteinima i vlaknima. Kombiniranjem kvinoje sa špinatom, koji također obiluje željezom, možete stvoriti ukusne varijante bogate hranjivim tvarima. Ova kombinacija je savršen obrok za vegetarijance i vegane koji traže biljne izvore željeza.

  1. Crveno Meso:

Za ljude koji konzumiraju meso, crveno meso poput govedine, janjetine ili divljači, odličan je izvor željeza. Ovo je posebice važno za žene u reproduktivnoj dobi koje imaju veće potrebe za željezom zbog menstrualnog ciklusa. No, važno je umjereno konzumirati crveno meso, kako ne bi došlo do viška željeza, što također može biti štetno za organizam.

  1. Sjemenke Bundeve:

Sjemenke bundeve u sebi sadrže brojne nutrijenate, uključujući željezo. Ove male sjemenke također su bogate cinkom, što dodatno pomaže u apsorpciji željeza u tijelu. Dodavanjem sjemenki bundeve u salate, smoothieje ili kao snack, osigurat ćete si uravnotežen unos željeza.

  1. Morski Plodovi:

Riba i plodovi mora poput dagnji, škampa i tune nisu samo ukusni, već su i izvrstan izvor željeza. Osim toga, ovi morski plodovi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u održavanju zdravlja srca i poboljšavaju rad mozga.

  1. Tamna Čokolada:

Ovo je jedna od najslađih vijesti za ljubitelje čokolade - tamna čokolada u sebi sadrži željezo! Međutim, budite umjereni jer čokolada sadrži i dosta kalorija i masti. Kada umjereno konzumirate tamnu čokoladu (s visokim postotkom kakaa), u sebe unosite udio zdravih i hranjivih tvari.