🎉 3 + 1 AKCIJA! Svaki četvrti kupon dobivaš potpuno besplatno 🎉

Gdje kupiti i kako provjeriti stanje ENC-a

11 July 2023

U današnjem svijetu, brza i jednostavna naplata cestarina postala je neizbježna za vozače diljem svijeta. Ako ste vozač u Hrvatskoj, sigurno ste čuli za ENC (Elektroničku naplatu cestarine)

Prije nego što se detaljnije pozabavimo načinima kupovine ENC-a, važno je razumjeti što on zapravo predstavlja. ENC je sustav elektroničke naplate cestarina koji omogućava vozačima da bez zaustavljanja i plaćanja gotovinom prolaze kroz naplatne kućice. Ovo digitalno rješenje olakšava putovanje, smanjuje gužve i štedi vrijeme vozačima.

 

Različiti načini kupovine ENC-a

  • Jedan od načina kupovine ENC-a je posjet prodajnim mjestima koja su ovlaštena za prodaju. To mogu biti posebne prodavaonice, benzinske postaje ili drugi distribucijski centri. Na ovim mjestima možete dobiti ENC uređaj i aktivirati ga, često uz minimalnu dokumentaciju.

  • Kako se tehnologija svakodnevno razvija i širi, sve veći broj ljudi preferira kupovinu putem interneta. Mnoge tvrtke za elektroničku naplatu cestarina omogućuju online kupovinu ENC-a putem svojih službenih internetskih stranica. Ova metoda je pogodna jer vam omogućuje da udobno sjedite kod kuće i izvršite kupovinu ENC-a bez potrebe za odlaskom na fizičko prodajno mjesto.

  • Rastom popularnosti mobilnih aplikacija, mnoge tvrtke za ENC omogućuju kupovinu ENC-a putem njihovih mobilnih aplikacija. Ove aplikacije omogućuju vozačima da lako pregledaju različite opcije ENC-a, obave kupovinu i aktiviraju uređaj, sve putem njihovog mobilnog uređaja. Ovo je vrlo praktičan način kupovine, posebno za korisnike koji preferiraju mobilne tehnologije.

Provjera stanja ENC-a

Provjera stanja Elektroničke Naplate Cestarine (ENC) važna je kako biste bili sigurni da uvijek imate dovoljno sredstava za plaćanje cestarina. Na sreću, postoji nekoliko načina provjere stanja ENC-a koji su vam na raspolaganju. U nastavku ćemo vam predstaviti načine i metode provjere.

  • Jedan od načina provjere stanja je posjet prodajnom mjestu koje je ovlašteno za ENC. Na tim prodajnim mjestima možete predočiti svoj ENC uređaj ili pripadajuću karticu, a zaposlenik će vam pružiti informacije o stanju sredstava na vašem računu. Ova metoda može biti pogodna ako se nalazite u blizini prodajnog mjesta ili ako imate druge poslove koji zahtijevaju vašu prisutnost tamo.

  • Mnoge tvrtke omogućuju korisnicima provjeru stanja putem svojih službenih internetskih stranica. Da biste koristili ovu metodu, trebat ćete se prijaviti na svoj korisnički račun na internetskoj stranici ENC pružatelja usluga i tamo ćete moći vidjeti informacije o stanju sredstava na svom ENC računu. Ova metoda je praktična jer možete provjeriti stanje bilo kada i bilo gdje, samo trebate pristup internetu.

  • Ako koristite mobilnu aplikaciju za ENC, možete provjeriti stanje sredstava putem iste. Nakon što se prijavite na svoj korisnički račun putem aplikacije, bit će vam prikazane informacije i stanje.

 

Uz pravilan odabir načina kupovine i redovitu provjeru stanja, možete iskoristiti sve prednosti koje ENC pruža - brzu i jednostavnu naplatu cestarina, smanjenje gužvi na naplatnim kućicama te uštedu vremena i energije tijekom putovanja.