Logiraj se

Već sam registriran

ili upiši svoje podatke

Registriraj se

Prvi put na KupiMe

ili upiši svoje podatke

Zaboravljena lozinka

Oops, zaboravio si lozinku? Ne brini, zatraži novu!!!

Ultrazvuk Ahilove tetive uz odmah gotove nalaze u Poliklinici Đurić

Dijagnoza puknuća Ahilove tetive postavlja se relativno lagano kliničkim i ultrazvučnim pregledom

  • Vrijednost300 kn
  • Popust34%
  • Ušteda101 kn
 • 199 kn
 • Ponuda istječe za:
 • Kupljeno 3

 • Pregled obavljaju specijalisti radiologije
 • Nalazi su odmah gotovi

Ahilova tetiva je najjača, najveća i najsnažnija tetiva u čovjekovom tijelu

Ime je dobila po grčkom junaku Ahilu, kralju Mirmidonaca, a čini završni dio troglavog mišića potkoljenice (lat. m. triceps surrae) i hvata se na donju polovicu stražnje strane petne kosti. Duga je pet do šest centimetara, a široka pet to šest milimetara.


Puknuće Ahilove tetive najčešće je posljedica djelovanja neizravne sile koje je povezana s neobično jakom kontrakcijom mišića triceps surae. Puknuće je povezano i s naglim pokretom stopala prema gore, koje je prethodno bilo maksimalno svinuto prema dolje (prilikom skoka), ili pak zbog nagle, neočekivane kretnje stopala prema gore, koje nastaje kada se npr. čovjek posklizne na stepenišu ili prilikom pada u rupu na cesti/sportskom terenu. U više od tri četvrtine slučajeva puknuće tetive nastaje pri skoku, doskoku, okretu, ili pak zbog iznenadnog ubrzanja prilikom trčanja. Tek u manje od 10% slučajeva puknuće Ahilove tetive uzrokovano je primjenom direktne sile na tetivu, a također u 10% slučajeva nije vezano uz sportsku aktivnost.
 
Najrizičnija skupina su muškarci u dobi između 30 i 40 godina, rekrativci koji nakon sjedećeg posla vikendom ili tijekom tjedna odlaze na svoju rekreaciju i sport (nogomet, tenis, rukomet, trčanje). Ruptura Ahilove tetive 9x je učestalija kod muškaraca nego li u žena, a velika popularnost bavljenja rekreativnim sportom u posljednje vrijeme je rezultiralo povećanim brojem nastanka navedene ozljede

Simptomi
Postoje različiti simptomi puknuća Ahilove tetive, koji primarno ovise o stupnju i težini puknuća. Vodeći simptom je nagla bol u području tetive koji je povezan s praskom, zvukom udarca biča, odnosno sportaš / rekreativac često navodi da je imao osjećaj kao da je dobio udarac tvrdim predmetom po tetivi. Iznenadna bol se može javiti i u donjem dijelu stupala te stražnjem dijelu gležnja koja može biti praćena hematomom (masnicom), oteklinom iznad pete te udubljenjem iznad petne kosti. Nakon ozljede bolesnik otežano hoda, tj. šepa, više ne može potrčati, savijati stopalo prema dolje, ne može se stopalom odguravati od podloge, a uz naglu bol, vodeći simptom je nemogućnost hodanja po nožnim prstima.
 
Dijagnostika
Dijagnoza puknuća Ahilove tetive postavlja se relativno lagano kliničkim i ultrazvučnim pregledom. Pri kliničkom pregledu, od najveće pomoći jest tzv. Thompsonov test koji se izvodi u potrbušnom položaju bolesnika, s ispruženim koljenima, a stopala mu slobodno vise preko ruba stola za pregled. Liječnik rukom obuhvaća potkoljenicu na mjestu najvećeg izbočenja muskulature. Kada tu muskulaturu stisne, u zdrave se osobe stopalo savija prema dolje, no ako je došlo do puknuća Ahilove tetive stopalo ostaje mirno i ne pokreće se.
 

Poliklinika Đurić

Martićeva 14,
Zagreb, Hrvatska

www.poliklinika-djuric.hr

Dodatno predlažemo i...